Susanne Ekberg

Hem » Våra Alumner » Susanne Ekberg

Genom YH-flex fick Susanne sin kompetens på pränt.

Susanne Ekberg har gedigen erfarenhet av att arbeta som stödpedagog men på pappret hade hon inte den examen. Tack vare YH-flex är hon nu behörig stödpedagog.

Saknade poäng för yrkestiteln

Susanne Ekberg har varit verksam stödpedagog men när politikerna i kommunen bestämde att det krävdes 200 YH-poäng för att var behörig kunde hon inte på pappret kalla sig stödpedagog. ”Jag arbetade i Göteborg där man var tidig med att utbilda stödpedagoger. Jag läste KY-utbildningen Pedagogisk vägledare inom funktionshinder. Detta kom senare att kallas stödpedagog” berättar Susanne. Problemet med den utbildningen var att den inte omfattade 200 YH-poäng.

Kände stor frustration

När Susanne flyttade till en annan kommun och skulle söka arbete uppstod problem rörande behörighet. ”Jag kände en väldig frustration att det jag gjort tidigare inte spelade någon roll. Att påbörja en lång utbildning mitt i livet var inget alternativ” säger Susanne. Hon började leta på nätet och hittade TUC Yrkeshögskolas upplägg YH-flex. Tack vare Susannes långa yrkeserfarenhet inom området kvalificerades hon för YH-flex, ett upplägg där personer med yrkeserfarenhet kan validera sin erfarenhet och läsa upp kurser som saknas för en examen.

Träff gav möjlighet att träffa andra i samma sits

Under hösten kallades Susanne till en träff i Tranås där hennes kunskap och erfarenhet skulle kartläggas för att fastställa vilka kurser som hon behövde läsa för att få en examen. ”Jag är så himla imponerad av hur man på TUC skötte den här kartläggningen. Alla vi som deltog var ju pirriga inför dessa tre dagar och väldigt fundersamma kring hur det skulle gå till. Vi blev så väl bemötta, kartläggningen var väldigt effektiv och utbildningskonsulterna var duktiga på att fånga upp både kunskap och luckor” berättar Susanne. Hon upplevde att perioden för kartläggning gav möjlighet till att träffa andra med annan bakgrund, men som satt i samma sits.

Inspirerades att fördjupa sig ännu mer

Från kursstart till examen dröjde det inte mer än en termin. ”Med den här examen så vet jag att jag lätt kan få jobb som stödpedagog och att jag har papper på vad det är jag kan. Det var den sista pusselbiten som saknades” säger Susanne. Även om utbildningen är avslutad så har YH-flex inspirerat Susanne Ekberg till att fortsätta att fördjupa sig inom området. ”Ulrika och Cinna, som var utbildningskonsulter, inspirerade oss och vi fick med oss många bra källor dit jag kan gå för att lära mig mer” berättar Susanne.