Hem » Våra Alumner » Moa Cargelén

För Moa var LIA:n guld.

Att Moa Cargelén blev strategisk inköpare var ingen självklarhet, men nu känns det helt rätt. Hon tycker att hennes yrkesroll erbjuder många öppna dörrar.

Moa hoppade på en utbildning efter gymnasiet, men kände ganska snabbt att utbildningen inte passade henne och visste inte vilken väg hon skulle gå. ”Jag åkte till Luxemburg och arbetade som aupair några månader. Av en ren händelse träffade jag några där som jobbade som inköpare, så det var så jag fick upp ögonen för yrket” berättar Moa. När hon kom hem till Sverige började hon söka på nätet var hon kunde utbilda sig till inköpare. ”Jag hittade TUC Yrkeshögskola och såg att den utbildningen fanns i Linköping där jag bor, så det kändes att det var ett plus. Dessutom så tycker jag att upplägget med LIA där man får gå ut på praktik är det som gör utbildningen så framgångsrik.”

Praktiken gav Moa det hon behövde

För Moa var det viktigt att välja en utbildning som skulle leda till jobb. ”Jag har fått veta att yrkeshögskoleutbildningar tas fram utifrån vad arbetslivet ser för behov, så då kändes det tryggt att utbilda sig till inköpare. Tittar man på de flesta företag så finns det behov av inköpare” förklarar Moa. Utbildningen blev precis så framgångsrik som Moa hade hoppats på. Praktikperioderna gjorde hon på olika företag då hon var ute efter att samla på sig så mycket erfarenhet som möjligt. Första LIA:n var hon på Sto Scandinavia där hon fick testa på inköp inom byggbranschen och andra praktikperioden blev på ACTIA EMS Sweden där hon jobbade med inköp av komponenter till smarta lösningar. Det blev en spännande erfarenhet då världsläget gjorde det till en större utmaning än normalt. ”LIA:n är guld! Det är ett bra komplement till det man får lära sig teoretiskt. Man kan fylla på de kunskapsluckor som man har”.

Ger bra förberedelse för kommande jobb

Utöver möjligheten att fylla på med erfarenhet så märkte Moa att praktikperioden också gav chans att visa vad hon gick för. ”Det känns bra att få komma ut som nyexad utan att känna sig nyexad. Att känna sig ny och oerfaren har du redan gjort under din praktik” menar Moa. Mot slutet av utbildningen körde Moa igång med att söka jobb. ”Jag känner att jag är i ett läge där det känns rätt att testa på nytt” vilket drev Moa att söka andra jobb utöver de LIA-platserna som hon varit på. Hon märkte snart att inköpare verkligen är ett yrke där behovet av kompetens är stort. ”Jag fick jobberbjudanden på de företag som jag gjort LIA, men även andra. När praktikperioden var över började jag jobba på Element Metech, vilket känns jättekul!” Att Moa fick jobbet som kändes rätt för henne tror hon beror på att hon fick bra referenser från LIA-perioderna. ”På LIA:n kunde man verkligen visa vad man går för, så det var en bidragande faktor till att jag fick det här jobbet” säger Moa.

Redo att köra igång på riktigt

Nu ser hon fram emot att få jobba på och testa sin yrkesroll. Hon ser att utbildningen kan erbjuda så mycket variation och att hon inte behöver stanna kvar i ett fack. ”Yrkesrollen är ju så bred. Du kan arbeta med att köpa in både komponenter och tjänster, så utifrån vad företaget behöver så påverkar det hur du jobbar” berättar Moa Cargelén.