Mats klass bidrog till utbildningens framgång.
Mats Nellestam vågade ta klivet från en framgångsrik karriär till en ny yrkestitel. Istället för distansutbildning valde Mats att läsa via studieort. Något han själv tycker var ett smart val.
Från hotellbransch till ekonomi
Mats Nellestam hade under hela sin karriär rest världen runt och till största delen arbetat inom hotellbranschen. ”När jag kom hem till Sverige igen kände jag att branschen inte gick att jämföra med det jag upplevt i USA, Spanien och andra länder” säger Mats. Han letade efter något nytt. ”Min fru fick arbete i Hultsfred så vi lämnade Malmö och det var då tankarna om att jobba inom ekonomi kom.”
Mats hade studerat ekonomi utomlands och det hade varit en naturlig del i hans tidigare karriär där han hanterat löner och budget, men han saknade det som krävdes i Sverige för att arbeta som redovisningsekonom. ”Jag valde först att söka en distansutbildning, men när det fanns möjlighet att läsa Redovisningsekonom på TUC via studieort i Hultsfred så valde jag det” berättar Mats.
Stöttande klasskompisar
Mats läste från Västervik men valde studieort istället vilket innebar att han och klasskompisarna var i Hultsfred och deltog i undervisningen via länk från Västervik. ”Två till tre dagar i veckan var vi som läste via studieort i ett klassrum i Hultsfred och var med på lektionerna via länk. Utbildningskonsulten, som befann sig i Västervik var på ena skärmen medan presentationen visades på andra . Tekniken fungerade faktiskt riktigt bra!” säger Mats.
Mellan föreläsningarna arbetade Mats och de andra klasskompisarna med uppgifter och grupparbeten. ”Med de andra i klassen får du ett socialt element som jag tror du inte får i en distansutbildning. Vi stöttade och pushade varandra, vilket gjorde stor skillnad. Jag tror att vi fann varandra i att vi alla var mitt i livet med många år av arbetslivserfarenhet och i viljan att nu jäklar kör vi!” berättar Mats.
Ser erfarenhet som ett plus
Mats såg många fördelar med att studera på studieort, och understryker även att det kräver en del av den som studerar. ”Befinner man sig inte i klassrummet utan är med via länk blir interaktionen med utbildningskonsulten inte lika naturlig. Du ställer inte småfrågor utan samlar ihop frågor för att ställa vid välvalt tillfälle” menar Mats. Han anser att det kräver att man är strukturerad.
Fördelarna med att ha en lång karriär i bagaget var något som Mats märkte under utbildningens gång. ”I min grupp var vi i samma livssituation och vi hade lärt oss vikten av att arbeta koncentrerat och disciplinerat. Jag tror även att all erfarenhet ger dig en bred referensram. En bred referensram är lättare att bredda medan en smal är svårare att bredda ordentligt” säger Mats.
Viktigt att visa framfötterna
Precis som de andra utbildningsformerna så ingår det LIA, Lärande i arbete, när man väljer att läsa via studieort. ”En utbildning kan aldrig utvecklas lika snabbt som utvecklingen inom en bransch går och då blir det bra att komma ut i arbetslivet” förklarar Mats.
Mats fick en LIA-plats på Baks & co. ”De sökte en tjänst och jag visste ju att jag inte var kvalificerad för jobbet men jag chansade och gick dit, ringde på och presenterade mig och utbildningen. Jag fick prata med chefen och på så vis fick jag praktik vilket ledde till en anställning innan utbildningen var slut” säger Mats. ”Det bästa tipset jag kan ge någon som vill plugga YH är att det aldrig finns en negativ utgång med att besöka en verksamhet och presentera dig. Du kommer före alla andra som skickat in sin ansökan via en portal” menar Mats.
Vad som krävs för få anställning
För att maxa sin utbildning lyfter Mats målsättningen borde vara att öka sina chanser att få anställning och bli attraktiv på arbetsmarknaden. ”Stirra dig inte blind på vad det är för betyg du får i varje moment utan titta på vad du kan få ut av varje delkurs och hur det gör dig mer anställningsbar” är något som Mats Nellestam vill skicka med blivande studerande.