Hem » Våra Alumner » Maria Melén

Marias teknikintresse ledde till elkonstruktör.

Maria Melén hade ingen tidigare erfarenhet av ellära eller CAD-konstruktion, men hon har alltid varit intresserad av teknik. Detta ledde henne till programmet Elkonstruktör och hennes teknikintresse har fortsatt att växa.

SYV tipsade om elkonstruktör

När Maria Merlén kände sig klar med ströjobb och resor efter gymnasiet tog hon kontakt med en studie- och yrkesvägledare för att se vilken utbildning som skulle kunna passa henne.

”Jag berättade om vad jag tyckte var intressant och lyfte mitt intresse för teknik och fysik. Studievägledaren föreslog elkonstruktör, vilket lät intressant. Jag kollade upp det och tyckte att det lät bra. Allt fler saker elektrifieras och automatiseras, så det kändes som något att satsa på. Det är ju en ganska kort utbildning och med mycket praktik, vilket är bra” berättar Maria. Hon sökte och kom in.

Helt nytt område för Maria

Maria började den första klassen som gick Elkonstruktör och kände tidigt att hon hade hamnat rätt.

”Jag gick mediaprogrammet på gymnasiet och hade verkligen ingen tidigare erfarenhet av el eller CAD. Däremot tror jag att jag hade nytta av den datakunskap som jag fick med mig från gymnasietiden.”

Maria berättar att hon inte var ensam om att vara ny inom el och konstruktion. ”Vi fick en väldigt bra grund och jag lärde mig så himla mycket.”

Ett kreativt och roligt yrke

Maria upptäckte att yrket elkonstruktör både var roligt och kreativt. ”Framför allt tyckte jag att jobba med CAD var roligt. Man får vara både analytisk och kreativ, vilket passar mig bra” berättar Maria.

Även LIA:n (Lärande i arbete) öppnade upp ögonen för vad yrkesrollen innebär. ”Första LIA:n gjorde jag på Swisslog där jag fick se hela processen, från design till färdigställande av produkten. Det gav en väldigt bra förståelse för hela processen” förklarar Maria. Att göra LIA blev ett sätt för Maria att kunna nätverka.

När Maria skulle ut på sin andra LIA sökte hon till SAAB. ”Jag ville testa på olika platser och det gav mig chansen att se variationen av yrken.”

Vill se mångfalden

Efter examen sökte Maria jobb och fastnade för konsultfirman Axians. Genom sina konsultuppdrag har Maria fått testa på olika arbetsplatser, vilket passat henne bra. ”Jag tycker att det är spännande att få se olika arbetsplatser så här i början av min karriär” berättar Maria. Nu är hon tillbaka på SAAB där hon har fullt upp och trivs riktigt bra.

Nöjd med val av yrket

Yrket elkonstruktör passar Maria som handen i handsken. Hennes intressen har verkligen fått utrymme i jobbet. ”CAD-konstruktion är nog den roligaste delen. Jag tycker om att få skapa ritningarna och sedan anpassa dem så att det blir bra” berättar Maria.

Hon gillar även att yrket stimulerar hennes problemlösningsförmåga. ”Här behöver man leta komponenter som passar bäst för det de är ämnade för. Sen ska ritningen struktureras så det blir tydligt vilka delar som ska vara med för att det ska fungera genom hela ledet.”

Branschen satsar på att rekrytera fler kvinnor

Att Maria är en av få kvinnliga elkonstruktörer märker hon av. ”I projektet är jag ganska ensam som kvinna inom mitt fält, men när jag tittar på hela projektet så är vi fler” säger Maria.

Hon har aldrig upplevt att det varit konstigt att vara en av få kvinnliga anställda. ”Fördomarna om att vara kvinna i den här branschen stämmer inte. Jag har inte upplevt någon särskild jargong, utan företagen vill få in fler kvinnor. Många företag skapar nätverk för kvinnor i branschen så man kan byta erfarenhet och bygga sitt nätverk” menar Maria. Axians, där hon arbetar har startat upp ett nätverk där de tittar närmare på hur de kan locka kvinnor med teknikintresse till en spännande bransch.