Michael tror på stor efterfrågan på energiingenjörer.
Michael Björlefeldt har en månad kvar till examen som energiingenjör men redan nu har han fått jobb som projektledare på BK Tech Energy AB där han arbetar med energikonvertering för industrier.
Michael Björlefeldts resa i arbetslivet har tagit många svängar, men nu är han tillbaka till samma område som han en gång i tiden började i. På gymnasiet läste han teknisk linje och fortsatte mot informationsingenjör på högskolan men bytte bana och pluggade till polis istället. Efter att ha arbetat som polis i 12 år ville Michael testa något annat. ”Jag jobbade med säkerhetsfrågor på Migrationsverket under flyktingströmmen runt 2015 och därefter arbetade jag även som försäljningschef” berättar Michael. Även om han tyckte att det var spännande arbetsuppgifter så kände han att han ville utbilda sig ytterligare innan det var för sent. ”Jag hade tillräckligt många CSN-veckor kvar för att slutföra en tvåårig utbildning och ville hitta ett yrke där det garanterat skulle finnas arbete”.
Handledare var referensen han behövde
Beslutet föll på energisektorn då Michael alltid tyckt att energi- och klimatfrågor varit intressanta. ”Med facit i hand kan jag bara konstatera att det var ett klokt val att välja att läsa till energiingenjör på TUC Yrkeshögskola. Vi fick en väldigt bred utbildning som gav en bra förståelse för hur en byggingenjör och elingenjör jobbar, men även kunskap om entreprenörsjuridik. Sen gör ju LIA:n att man får in en fot i branschen” förklarar Michael. Sin andra LIA gjorde han på Region Kalmar där han fick mycket bra kontakt med sin handledare. ”Det var min handledare som var min referens vilket gjorde att jag i slutändan fick det jobbet jag fick”.
Stolt över att han i yrkesrollen gör skillnad
När det kommer till yrket känner Michael att det verkligen är något han brinner för. ”Att ha ett yrke som är så viktig för jordens framtid känns riktigt bra!” menar Michael. Yrkestitelns variation är för Michael ett plus. ”Det finns så många olika saker som man kan jobba med när man är energiingenjör men jag tror att man söker framför allt projektledare inom energisektorn” berättar han och att detta var något han märkte när han började söka jobb.
Vikten av att ha rätt nätverk
Under utbildningen jobbade Michael aktivt med att skapa en LinkedIn-profil med ett stort nätverk med personer i energibranschen för att maxa chansen att få just det jobbet som han var ute efter. Det gav resultat. ”Det var faktiskt en anställd på BK Tech Energy AB som såg mitt inlägg om att jag pluggade till energiingenjör som sa att företaget expanderade mycket och att jag skulle skicka in min ansökan.” Michael skickade in sitt CV och fick snabbt svar med en förfrågan om referenser och kort därpå blev han erbjuden jobb. Hans arbetsgivare var medveten om att han hade några veckor kvar på utbildningen, men tyckte att hans profil passade bra för tjänsten.
Leder industrier till förnybar energi
Nu arbetar Michael Björlefeldt med engergikonverteringar inom industrin. Ett jobb som han känner är väldigt intressant och meningsfullt. ”Det känns bra att hjälpa stora industrier att bli fossilfria och satsa på förnybar energi. Med kriget så har det blivit tydligt att det inte bara är klimatet utan även ekonomin som vinner på denna typ av konvertering. Ryssland är producent för så stor del av världens fossila bränslen så att gå över till förnybar energi är väldigt viktigt” menar Michael. När han blickar framåt så tror han att energiingenjörer kommer att vara mer eftertraktade då allt fler ser fördelarna med att se över energiförsörjningen.
Vill du också vara del i den stora energiomvandlingen så kanske energiingenjör är utbildningen för dig. Läs mer om Energiingenjörprogrammet!