Hem » Våra Alumner » Ida Herbertsson

Ida bytte kockrocken mot e-handel.

Ida Herbertsson arbetade inom restaurangbranschen men kände att kockyrket blev tungt och slitsamt. Tack vare ett tips vågade hon ta steget och sökte till utbildningen E-commerce Manager på TUC Yrkeshögskola. Det blev ett val hon inte ångrat.

Ida Herbertsson som arbetar med e-handel på Grillkung.se är mitt upp i en intensiv fas där företagets högsäsong just kört i gång och där de parallellt bygger upp ett showroom. ”Just nu planerar jag ett event där vi kommer att ha influencers ska grilla och baka pizza när vi öppnar upp vårt nya showroom.” Det blir mycket av varje för Ida och som e-commerceansvarig på ett mindre företag sett till antal anställda blir det stor variation när det kommer till arbetsuppgifter. ”Jag tycker om att det händer mycket och att arbetsuppgifterna varierar. Mitt ansvarsområde handlar mycket om att hitta samarbeten, jobba med influencers och skapa content. Sen blir det ju mycket kundservice och säljordrar, vilket är- kul!”

Hade ingredienserna hon var ute efter

Innan Ida studerade E-commerce arbetade hon som kock, så att hon säljer grillar blir en naturlig övergång men den var inte lika självklar från början. ”Jag kände att det var slitsamt att arbeta i restaurangbranschen och funderade på vad jag kunde göra i stället. Kläder och inköp är något som intresserade mig så jag började kika runt efter en utbildning där jag fick med allt detta. Min kusin tipsade mig då om denna utbildning och när jag läste mer om utbildningen så var det allt från inköp och marketing. Det kändes intressant!” berättar Ida. Det som lockade Ida mest var att utbildningen var bred och erbjöd olika typer av kurser. ”Det ger en stadig grund för det du ska arbeta efter, för det visste jag ju inte. E-handel är ju given utgång, men utbildningen gav insikt inom inköp, logistik och kommunikation” förklarar Ida. När hon ser tillbaka på utbildningen så känner hon att hon fick med sig bra verktyg för att klara av framtiden inom e-handeln. ”Google Analytics är ett av de verktyg jag tar med mig från utbildningen och som jag använder”.

Utbildningens upplägg kändes rätt

Att utbildningen var förlagd på distans var något som passade Ida bra. ”Efter att ha jobbat i en hektiskt bransch var det skönt att kunna planera sin egen tid” berättar Ida. Samtidigt tyckte Ida att träffarna, då de studerande möttes på utbildningsorten var väldigt värdefulla. ”Det var väldigt behövligt. Jag längtade efter dessa närträffar!” berättar Ida.

Hittade rätt på LIA:n

När det blev dags för praktik (LIA) började Ida fundera på var hon ville söka. ”Min första LIA gjorde jag på Sharpman och kände att jag ville testa på olika företag under min utbildning. Jag sökte på e-handelsföretag inom mitt närområde och hittade Grillkung.se.” Ida berättar att de, i en av de första kurserna, fick analysera grillkung.se hemsida och blev förvånad över att hon hittade företaget i sitt närområde. Hon sökte till dem och trivdes riktigt bra. Under sin sista LIA-period blev Ida erbjuden arbete efter utbildning och kände att det inte var något att tveka på. ”Det är skönt att få fortsätta där man haft sin praktik. Man har ju redan haft sin inkörsport och är redo att börja jobba. Företaget har utökats mycket sen jag började. När jag började arbeta var vi fem personer och nu har vi ökat på till tio personer. Av dem som börjat efter mig så har alla gått yrkeshögskola och gjort sin LIA hos oss” berättar Ida. Just nu har hon dessutom hjälp av två tjejer som går E-commerce Manager och gör sin LIA hos dem. En välbehövlig hjälp när det kommer till att marknadsföra företagets nya showroom.

Ser en spännande framtid för yrket

När Ida blickar framåt så ser hon att hennes bransch kommer att utvecklas mycket. ”E-handeln kommer att växa. Nya lösningar kommer hela tiden både när det kommer till hemsidor och hur man transporterar” säger Ida och berättar om hur man inom branschen testar drönare för transport. Även inom företaget hon arbetar på har hon sett en utveckling.  förklarar Ida Herbertsson.

När Ida Herbertsson ser tillbaka på yrkesskiftet så är hon glad att hon vågade. Hennes nya yrke erbjuder variation och Ida ser en spännande utveckling inom branschens tekniska lösningar.